Kako podstaći intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj beba

Kako podstaći intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj beba

Bebin mozak je savršena mašina za učenje uz čiju pomoć  beba, od bespomoćnog bića, veoma brzo postaje mali čovek. Genetika, ishrana i nega su faktori koji snažno utiču na razvoj dece. Ipak, da bi se neuroni adekvatno povezali, a fizički, motorni, kognitivni, socio-emocionalni i govorno-jezički razvoj zablistali u punom sjaju, bebama je potrebno još nešto. Potrebni su im roditeljska bezuslovna LJUBAV, BRIGA  i POSVEĆENOST.

Zahvaljujući adekvatnoj stimulaciji svake sekunde se formira oko 700 neuronskih veza, odnosno sinapsi kod deteta. Koje veze će se zadržati i učvrstiti, a koje izgubiti, zavisi od iskustava koje dete proživljava. Rana iskustva, bilo prijatna ili neprijatna, imaju snažan uticaj na formiranje sinapsi. Osnovno i najpotrebnije iskustvo u ovom ranom periodu su POVEZANOST i INTERAKCIJA bebe i roditelja. Kada se dete oseća sigurno u okruženju punom ljubavi, njegov mozak je spreman da se razvija. Ako nema dovoljno podražaja ili ako je pod stalnim stresom, neuronske veze se gase, a mozak neadekvatno razvija.

Kako interakcijom podstaći EMOCIONALNI, SOCIJALNI I INTELEKTUALNI razvoj beba? 

1. LJUBAV I OSEĆAJ SIGURNOSTI

Bez čvrste i stabilne veze sa roditeljima u prvim godinama života nema pravilnog razvoja. Da bi beba učila i istraživala svet oko sebe  trebaju joj roditelji puni ljubavi koji na adekvatan način odgovaraju na njene signale i dosledno zadovoljavaju potrebe. Bebe imaju potrebu za hranom i snom, ali i podjednako važnu potrebu za sigurnošću i ljubavlju. Preporučljivo je da broj poljubaca i zagrljaja bude beskonačan, da se dete oseća prihvaćeno i sigurno jer se u najranijem uzrastu formira odnos prema sebi i svetu. Voljeno dete će naučiti da voli sebe i druge i tako steći  dobru osnovu za dalji emocionalni i socijalni razvoj.

2. ADEKVATAN ODGOVOR NA PLAKANJE BEBE

Plakanjem nam beba daje signale da je gladna, mokra, umorna, ali i da je usamljena i da joj treba društvo. Suze nisu sredstvo za manipulaciju već za komunikaciju. Adekvatno odgovarajući na plač stvara se važan osećaj sigurnosti kod Vašeg deteta, ono zna da ste tu i da ćete sve za njega učiniti. Bebe, čije plakanje se često i predugo ignoriše, postepeno gube poverenje u sopstvenu sposobnost komuniciranja i poverenje u spremnost roditelja da odgovore na njene potrebe. Sve to ostavlja dugoročne posledice na ponašanje dece i odnose u porodici.

3. DOJENJE – DOHRANA

Bez obzira da li majka doji ili dohranjuje važno je pratiti bebin ritam i nahraniti je kada je gladna bez obzira na sate i minute koji su prošli od prethodnog obroka. Dojenje odnosno hranjenje bebe nije samo potreba za hranom već i potreba za prisustvom roditelja, a to se satom ne može izmeriti. Da bi se beba osećala voljeno i sigurno neće joj biti dovoljan Vaš osmeh i zagrljaj jednom u tri sata. Čekaće Vas tolike neprospavane noći i naporni dani, ali osećaj  da je beba umirena u Vašem naručju, daje ogromnu snagu da nastavite dalje.

4. KONTAKT POGLEDOM

Kontakt pogledom je jedan od najmoćnijih sistema komunikacije koji imamo. Od najranijih dana roditelji zaljubljeno posmatraju svoju bebu i uspostavljaju kontakt sa njom. Mame i tate instinktivno šire oči i osmehuju se bebama koje vedro lice veoma privlači, one tada još duže posmatraju svoje roditelje i komunikacija pogledom se nastavlja. Bebe već u 1. mesecu najradije gledaju ljudska lica, naročito oči. Interakcija roditelja i deteta putem pogleda i osmeha je početak učenja prvih obrazaca komunikacije. Izostanak ovog konkatka jedan je od prvih pokazatelja mogućih poteškoća u razvoju.

5. KONTAKT DODIROM

Bebe su najsrećnije kada se nalaze u rukama svojih roditelja. Preko kože beba prima prve informcije o svetu oko sebe – saznaje da li je nešto toplo ili hladno, bolno ili nežno, hrapavo ili glatko… Maženjem, nežnim golicanjem i ljubljenjem roditelji i bebe se zbližavaju i ostaruje se veza koja traje tokom čitavog života. Kontakt kože majke sa kožom beba ima višestruke koristi pa tako  bebe koje su često u ovakvom kontaktu manje plaču, duže i mirnije spavaju, imaju bolji imunitet, osećaju se sigurnije, a sinapse u mozgu im se intenzivno stvaraju. Poznati su brojni primeri dece koja su odrastala u domovima za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Nedostatak zagrljaja i nežnosti ostavio je na njihov celokupan razvoj drastične i nepopravljive posledice.

6. VOKALIZACIJA I GOVOR

Nasleđe, inteligencija, uredan sluh i razvijena motorika govornih organa nisu dovoljni za uredan razvoj govora. Od prvih dana nežno i polako pričajte svojoj bebi o svemu što vas okružuje, o stvarima i ljudima sa kojima se susrećete, kao i o emocijama koje beba proživljava. Ako poglede koje upućujete bebi obogatite dodirom i rečima na odličnom ste putu da će i Vaša beba kako raste sve više tražiti kontakt, započinjati komunikaciju i polako imenovati predmete oko sebe. Na bebino gukanje, brbljanje, ponavljanje slogova, a kasnije i na prve reči  treba reagovati, radovati se, imitirati bebinu vokalizaciju na sličan način kako je i sama vokalizovala, potvrđivati da je razumemo i tako je podsticati da nam se još više obraća na obostranu radost. Iz porodičnog okruženja i tople emocionalne klime rađa se  želja za govorom.

7.PODSTICAJNO OKRUŽENJE

Podsticati bebu ne znači da joj treba kupovati mnogo igračaka već da se bebom treba aktivno baviti i provoditi što više vremena sa njom. Pričati bebi, maziti je, izvoditi u prirodu, pevati i puštati joj muziku znači otvoriti sve prozore bebinog sveta kako bi što više informacija upila. Dozvolite bebi da sama, na siguran način, istražuje svet oko sebe, dohvati igračku, sedi na travi ili počne da hoda. Ako naučimo bebu da što samostalnije obavlja različite aktivnosti u bezbednim uslovima (jede, obuva čarapice, puzi…) ona će izrasti u sigurnu osobu, svesnu svojih sposobnosti. U bebin svet treba polako uvoditi i druge bliske osobe kao što su bake, deke, rođaci i prijatelji. Svako od njih ima svoju posebnu ulogu i uči bebu da postoji život i izvan uže porodice.

Ostvariti interakciju sa bebom je tako jednostavno i prirodno, ali ipak u ponašanju roditelja ovakvi podsticaji ponekad izostaju što na razvoj dece ostavlja velike i često teško nadoknadive posledice. Roditelji koji su pod stesom ili provode premalo vremena sa svojom decom ne ostvaruju dovoljno interakcija bez obzira na ljubav koju osećaju. Bez osećaja sigurnosti, kontakta pogledom i vedrog lica roditelja kasni razvoj govora, javljaju se poteškoće u ponašanju, dete kognitivno zaostaje za vršnjacima i ima emocionalnih poteškoća. Preskupa kolica, najmodernije igračke, dadilje i specijalne igraonice, na žalost, ne mogu nadoknaditi kašnjenja u razvoju niti vreme provedeno sa detetom.

Ukoliko već sa nekoliko meseci primetite da beba ne reaguje adekvatno na zvuke, ne uspostavlja dobar kontak pogledom ili se ne oglašava obratite se stručnjaku za pomoć. Ako postoji sumnja na neko razvojno kašnjenje veoma je važno što pre reagovati, pružiti detetu odgovarajuću podršku i edukovati roditelje kako da aktivnije postiču rani razvoj kod kuće.

Mirjana Ostojić
https://www.psihocentrala.com/zivotne-teme/deca-adolescenti-i-roditeljstvo