Kako pomoći detetu koje muca

Kako pomoći detetu koje muca

Svakodnevno izgovorimo po nekoliko hiljada reči tražeći nešto i objašnjavajući ono što mislimo, želimo, planiramo… Govorom dobijamo ono što nam treba, ostavljamo utisak na druge i pokazujemo svoje znanje. Mucanje remeti ritam govora, tečnost, tempo, melodiju ali utiče i na psihu čoveka. Može dovesti do straha od govora, izbegavanja kontakata i nesigurnosti. Baš zato reagujte na vreme ukoliko primetite da Vaše dete zamuckuje, zatražite savet logopeda i predupredite dalje produbljivanje mucanja.  Najbolja rešenja su često veoma jednostavna, ali ih treba na vreme primeniti.

Šta treba da radite ukoliko primetite da dete zamuckuje :

 1. Nađite uvek vremena za dete, pažljivo ga slušajte i gledajte dok Vam se obraća. Biće vremena za odgovaranje na poruke, telefoniranje i čitanje različitih vesti.
 2. Budite strpljivi, trudite se da dete ne prekidate i ne požurujete. Čak i ako nešto detetu ne kažete direktno ono će po Vašem govoru tela znati tačno šta mislite i prepoznaće Vaše emocije, zabrinutost, žurbu, nervozu… Opustite se i Vi kako bi i Vaše dete bilo opušteno.
 3. Ne skrećite detetu pažnju na zamuckivanje (npr „Eto opet mucas! Brže malo kaži!“) trudite se, u ovakvim situacijama, da ne pridajete toliko značaja kako je nešto rečeno, već se koncentrišite na suštinu i ono što je dete poželelo da Vam saopšti.
 4. Ohrabrite dete osmehom, pohvalite ga kada se trudi i nešto dobro uradi, jačajte detetovo samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi! Dete u koje Vi svim srcem verujete verovaće i samo u sebe, a tada mu ni jedna životna poteškoća neće biti nerešiva.
 5. Nema potrebe da uključujete dete na previše različitih aktivnosti pored vrtića. Vrtić nudi organizovane i usmerene aktivnosti u grupi, a nakon njega  dete treba da se odmori i opusti u krugu porodice bez prevelikih popodnevnih planova i gledanja na sat. Dete je dete i najvažnije je da se igra! Najvažnije stvari se uče kod kuće od roditelja!
 6. Pričajte polako sa Vašim detetom koristeći kraće rečenice i jednostavan rečnik razumljiv detetu. Čitajte mu knjige i pričajte različite zanimljive i poučne priče. Zamolite dete da i ono Vama ispriča neku priču, ukoliko želi, ili da prepriča utiske iz vrtića. Odglumite nešto zajedno pred bakom, dekom i drugim bliskim osobama.
 7. Ograničite gledanje televizije i pažljivo birajte sadržaje s jasnim slikama i pravilnim govornim uzorom. Deca umeju odlično da se igraju i zabavljaju bez telefona, tableta i televizije.
 8. Ukoliko dete zamuca na određenoj reči možete ponekad polako i nenametljivo ponoviti za njim pravilno ono što je htelo da kaže kao potvrdu da ste ga razumeli.
 9. Trudite se da izbegnete svađe pred detetom. Ljubav i poštovanje u porodici su najvažniji za detetov mir i bezbrižno odrastanje.
 10. Pripremite ostale članove porodice i prijatelje na to da će Vaše dete možda zamuckivati. Objasnite im da ga ne zadirkuju kada se to desi.
 11. Važno je detetu obezbediti dovoljan broj sati sna. Večerajte zajedno i pripremite ga na vreme za spavanje. Umorno dete znatno više zamuckuje.
 12. Obratite se logopedu i na vreme informišite o mucanju ukoliko primetite da Vaše dete zamuckuje.

Zamuckivanje nije problem, to je često trenutna poteškoća koja se uz puno podrške, ljubavi i strpljenja može uspešno prevazići. Čak i ako se kroz život mucanje nastavi ono nije prepreka za ostvarivanje kvalitetnih odnosa, pronalaženje prijatelja i dobrog posla sve dok dete odnosno čovek veruje u sebe i ima puno samopouzdanja.

Mirjana Ostojić
https://www.psihocentrala.com/zivotne-teme/deca-adolescenti-i-roditeljstvo